KRM
Utstilling

Mitt Stavanger

Jubileumsutstillingen

Den helt nye byhistoriske utstillingen skal fortelle Stavangers 900 år lange historie, fra 1125 og fram til vår tid – og kanskje peke litt inn i framtiden også? Stavanger skal ferie Domkirkens og byens 900-årsjubileum i 2025. Jubileumsutstillingen er en viktig del av dette jubileet og åpner allerede sommeren før jubileet blåses i gang.

En tidsreise
Arbeidet med utstillingen har pågått i lang tid. I utstillingen vil publikum få oppleve en tidsreise med mennesker og gjenstander som forteller hvordan det har vært å bo i Stavanger gjennom tidene. Hvordan var livet i Stavanger på 1200-tallet? Eller på 1500-tallet? Og hva er viktig for oss som bor her i dag? Utstillingen vil utforske hva mennesker har vært opptatt av tidligere. Hva har de tenkt på, drømt om, vært redd for, arbeidet med? Hvilke gjenstander var viktige for dem og hvorfor?

Kunstnere og museets fagfolk
Prosjektlederne Mette Tveit og Kristoffer H. Endresen har hatt et stort team av museumskolleger og eksterne samarbeidspartnere med seg i arbeidet med utstillingen som fyller hele tredje etasje på Stavanger museum.

Helt unikt er samarbeidet med samtidskunstnere som har hatt ansvar for å skape hvert sitt utstillingsrom, for hvert sitt århundre.

Maiken Stene har skapt rommet om 1100-1200-tallet. John Raustein har jobbet med 1300-1400-tallet, Marit Victoria Wulff Andreassens verk fyller rommet med historien om 1500-1600-tallet. Nils-Thomas Økland har skapt 1700-tallet, Arne Nøst har utformet rommet som tar oss med til 1800-tallet. Elin Reboli Melberg er kunstneren som har jobbet fram 1900-tallsrommet og Linda Lamignan har skapt 2000-tallsrommet.

Mellom rommene skal publikum reise i tid. Illusjonen skapes av lysdesigner Thomas Bendiksen. Som en rød tråd gjennom det hele er Nils Henrik Asheims komposisjon.

OBS! For noen kan lyden i utstillingen oppfatte som høy. Den varierer fra rom til rom og går i sekvenser.

Viktige støttespillere
Jubileumsutstillingen er støttet av Inge Steenslands stiftelse, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Stavanger 2025 og Kulturdirektoratet.

Les mer om 900-årsjubileet, Stavanger 2025 her.