KRM

Barndom og følelser

I Stavanger rundt år 1900

Hvordan opplevdes barndommen for barn i Stavanger i begynnelsen av forrige århundre? En ny forskningsartikkel skrevet av Hege Stormark, konservator ved Norsk barnemuseum, gir et unikt innblikk i barndom og følelsesliv i denne perioden. Ved å analysere romanen Knus ikke en elendig i porten (1937) av Karsten Roedder, undersøker artikkelen hvordan lokale forhold som fattigdom, klasseforskjeller, religiøse idealer og institusjonelle inngrep preget barns hverdag og følelsesuttrykk.

Karsten Rødder som konfirmant i 1915. Foto: Privat.


Romanen følger Jakob, en gutt fra Østre bydel i Stavanger, gjennom hans første 14 leveår. Historien tar oss fra de trange, industripregede gatene til skolehjemmet Lindøy, en oppdragelsesanstalt for gutter. Jakob vokser opp i et miljø hvor klasseforskjeller og sosial kontroll er tydelige. Hvor barn både var tilskuere og observatører av voksenverdenens realiteter, men samtidig skulle skjermes; ikke vite, og heller ikke spørre.

Forfatteren Karsten som barn (f. 1901) sammen med sin mor Jorine og sin ett år eldre søster Magnhild Ovidia. Foto: Privat.


Gjennom Jakobs opplevelser utforskes temaer som ydmykelse, skam og utrygghet. Forskningen kaster lys over hvordan barns følelsesuttrykk balanserte mellom virkelighetens brutale realiteter og datidens idealer, og inviterer leserne til å reflektere over barndommens plass i samfunnet – både historisk og i dag.

Artikkelen gir en tankevekkende og dyptpløyende leseropplevelse for de som ønsker å utforske hvordan skjønnlitteratur kan åpne nye perspektiver på fortidens barndom og følelser.

Les hele artikkelen her