KRM
Utstilling

Inn til beinet

"D e skje'lett"

En kjip karakteristikk er å høre at en mangler ryggrad. Det er heller ikke kjekt å ikke ha bein i nesa. Overført beskriver disse begrepene en person som er feig, redd eller umoralsk. Samtidig er det selvsagt for de fleste å ha både ryggrad og nesebein.

Hvordan skjelettet ser ut kan være svært forskjellig mellom dyregrupper. Insekter og bløtdyr har utviklet et ytre skjelett. Virveldyr har utviklet et indre skjelett, som er felles for alt fra fisker til menneskeaper. Utstillingen tar oss med inn i museets samling av skjeletter som rommer et mylder av ulike former, farger og fasonger.

Skjeletter har flere funksjoner. Det gir en kroppsform. Det er robust, hardt materiale som kan beskytte hele eller deler av organismen. Det kan heles om det blir skadet og kan inneholde næringsstoffer og stamceller. Det er et festepunkt for muskler, sener, nerver o.s.v.

Miljøet dyret lever i gjør at det er i en konstant prosess med å tilpasse seg til sine omgivelser. Dette fører til at dyr kan bruke skjelett som kommunikasjonsmiddel, rustning, våpen, eller pynt.

Elefanten i rommet
Elefant er et pattedyr og har som pattedyr flest et innvendig skjelett. I tillegg har mange elefanter spesielt store hjørnetenner som stikker ut av munnen, som vi kaller støttenner. Visste du forresten at elefanten faktisk går på tærne?
Kvitnos
Kvitnos (Lagenorhynchus albirostris) er en delfinart som finnes langs norskekysten. Baklemmene hos hvaler er nesten forsvunnet, hos kvitnosen er bare bekkenet igjen.
Tiger kranium
Tigeren (Panthera tigris) er det største kattedyret på kloden. Kattedyr er spesialiserte rovdyr hvor alle arter har få tenner utviklet til å håndtere byttedyr og spise kjøtt.
Fugleskaller inn til beinet
Nebbene til fugler er en del av hodeskallen. Nebbene er utformet svært forskjellig avhengig av hva de spiser. Til høyre er en skalle av albatross (Diomeda sp.) og til venstre en skalle av en gråhegre (Ardea cinerea).
Eksoskjelett
Insektene, som er en svært suksessfull dyregruppe, er har et ytre skjelett. De deler karaktertrekket med mange ulike dyregrupper fra koraller til noen pattedyr.