KRM
Utstilling

Et byhistorisk teater

Glimt fra byens historie

I denne utstillingen, som er bygget opp av scenografiske tablåer med tidsriktige dukker, vises glimt fra blant annet hverdagsliv, håndverk, familieliv og skolestell i perioden etter reformasjonen og fram til forfatteren Alexander Kiellands tid på slutten av 1800-tallet.

Utstillingen viser kirkekunst fra Stavanger og Rogaland fra middelalder, renessanse og barokk, blant annet arbeider av Anders L. Smith og Gottfried Hendtzschel. Renessanse- og barokkinventar fra Stavanger Domkirke er også representert. Interiør med gjenstander hentet fra rogalandsbygdene og fra stavangerhjem viser kunsthåndverk i by og land på 1700- og 1800-tallet.

I Kiellandrommet sitter forfatteren Alexander Kielland og skriver i sitt hjem ved Breiavatnet. Kielland var Stavangers store dikter i andre halvdel av 1800-tallet, og han brukte ofte sin egen hjemby som modell og inspirasjonskilde for sitt forfatterskap. Alle scenene i denne delen av utstillingen er fra 1880-årene. Her finner man flere figurer fra Kiellands forfatterskap og glimt fra bylivet i hans samtid. Tablåene viser blant annet bøkkerverkstedet, sadelmakeren på jobb, tjenestepikens lille loftsværelse og barnelek i Stavangers gater. Utstillingen rommer også en rekke gjenstander fra perioden, i hovedsak leketøy, redskaper, møbler og husgeråd.

Årdalskrusifikset.jpg#asset:1281