KRM
Utstilling

Det var en gang en tresko

Lekene fra Åsmund S. Lærdal

Det var en gang en tresko forteller historien om lekene fra Åsmund S. Lærdal, barnebokforlaget, leketøyfabrikken og dens unike plass i leketøyhistorien. Den første firmalogoen var en tresko med seil. Åsmund S. Lærdal hadde unike evner til å utvikle attraktive produkter for barn. Bedriften utviklet seg til å bli landets største billedbokforlag og leketøyfabrikk. Det startet som forlag. Fra 1943 laget Lærdal leketøy under navnet Tomte Småvareindustri, først i tre, og fra 1950 i mykplast. Anne-dukken og Tomtebilene ble internasjonale klassikere. Anne-dukken ble bestselger i Europa og Tomtebilen ble laget i 100 millioner eksemplarer og solgt til 110 land.

Åsmund-Lærdal.jpg#asset:381
"Husk at gode leker er vitaminer for barn."

Åsmund S. Lærdal

I dette leketøyeventyret fra Stavanger som varte fra 1940 til 1978 står barna, leketøyet og den barnegleden som ble skapt i sentrum. Visuelle attraktive leker og elementer i ulike farger og fasonger inviterer til lek, utfoldelse og aktivitet. Her sitter du på fanget til en tre meter høy Anne-dukke og du tar plass i en to meter lang Tomtebil. Du kan høre og bla deg gjennom et utvalg digitale billedbøker og pusle et puslespill i storformat. I den digitale dukkefabrikken får du et innblikk i hvordan leketøyet ble produsert og du kan lage din egen Anne-dukke på skjermen.

Utstillingen om lekene fra Åsmund S. Lærdal forteller også om hvordan bedriftens ekspertise i mykplast ble brukt til nye produkter. Lærdal satset videre på livredning. Anne-dukken fikk en storesøster, livredningsdukken Resusci-Anne, og skolebarn fikk opplæring i munn til munn metoden. I dag produserer fabrikken avansert medisinsk livredningsutstyr. Leketøyfabrikken er i dag historie, men mykplasten og Anne-navnet lever videre i en ny epoke av et industrielt eventyr i Stavanger.