Bergtatt
Om sølv, søljer og folketro
Blir du ekstra skvetten når kalenderen viser fredag 13., eller når du ser en svart katt krysse veien foran deg? Elementer fra folketroen følger oss fortsatt, men visste du at sølv kan beskytte mot ulykke?
Det magiske sølvet
I en tid uten vitenskapelige forklaringer på naturfenomener, sykdom, og medfødte lidelser, fikk de underjordiske og andre overnaturlige skapninger skylden for å forårsake uforklarlige og uønskede hendelser. Folk levde tettere på naturen, og man hadde ingen velferdsstat som sto klar til å hjelpe dersom uhell eller sykdom skulle ramme. Hverdagen var preget av en rekke ritualer, gjenstander og symboler som skulle beskytte både folk, fe, avlinger og eiendom.
Sølvet hadde magiske evner som kunne gi beskyttelse mot ulykke og gi økt fruktbarhet. En sølvknapp som hadde vært i bruk på julaften hadde ekstra sterke krefter.
Sølv i vogga kunne beskytte udøpte barn mot å bli byttet bort med de underjordiskes unger. Brudepar var i stor fare for å bli tatt av de underjordiske og hadde derfor en sølvmynt i skoen og smykker av sølv for å beskytte seg.
Søljer for økt fruktbarhet?
I dag bruker mange søljer av ulike slag. Søljene har fungert som både lukkemekanisme og statussymbol og mens noen har beskyttende helgenbilder er andre prydet med løv og byggkorn for å oppnå økt fruktbarhet.
Utstillingen Bergtatt på Stavanger museum viser museets samling av draktsølv. Huldrefjellet er den spennende omgivelsen og her får du også høre om menneskene som møtte på huldra.
Bergtatt med lys og lyd
Utstillingen viser vakkert sølv, søljer og brudekroner fra museets samling og forteller om folketroen og symbolikken knyttet til sølvet vi har båret og brukt gjennom tidene og som vi fortsatt pynter oss med til fest og høytid.
Dette skjer til lyden av nykomponert musikk. Verket Sylgja fra Anders Brunvær Hauge følges av en lysinstallasjon fra Karl Oskar Sørdal. Musikken og formidlingen i utstillingen viser forbindelsen mellom vår folketro og søljenes utforming og symbolikk.
Utstillingen er siste del av utstillingsprosjektet med museets samling av bunader og folkedrakter og er knyttet til utstillingen Fra Hulda til hijab som åpnet på Stavanger museum i juni 2022.