Småkryp
Småkryp er et folkelig begrep på små dyr som lever rundt oss. De lever stort sett på land og hører til dyrerekkene bløtdyr (eksempelvis snegler) og leddyr (eksempelvis insekter og edderkopper). Småkryp er svært viktige i våre økosystemer. De kan være nedbrytere som vedlikeholder naturen, de kan være pollinatorer som bestøver planter eller de kan være rovdyr som regulerer bestanden av larver som spiser gulrøtter. Samtidig er det knyttet stor bekymring til at det blir færre insekter. Det er imidlertid mye vi ikke vet, da kartlegging og overvåking av hvilke insekter og hvor mange insekter det er, er mangelvare i Norge.
Prosjekt Småkryp er samfunnsaktuelt da urbaniserte områder øker i størrelse og naturområdene krymper i omfang og forstyrres mer enn før. Det fokuseres på å ivareta urbane grøntområder, som kan kombinere rekreasjon, naturopplevelse og økosystemfunksjon. Ofte vil grøntområdene være rene og ryddige, som parker, med plen som kan brukes av befolkningen. Slike plener har blitt beskrevet som grønne ørkener, hvor det finnes lite biomangfold, og vi har flere slike plener rundt museet som alle er litt forskjellige. En plen klippes av robotgressklipper, og her klippes plenen ofte. En annen klippes av en person på en plenklippertraktor, hvor høyden på gresset vil variere noe mer. På den siste plenen får plantene gro fritt, hvor plenen blir klippet en gang på høsten.
Småkryp har som kunnskapsmål å kartlegge biodiversiteten i plenområdene som er rundt oss og finne ut i hvilken type plen småkryp trives best; plener som klippes ved robotgressklipper, ved behov med plenklipper eller hvor gresset får gro fritt? For å kartlegge småkryp må de fanges. Vi bruker barberfeller, også mer treffende kalt fallfeller, som i praksis er et hull i bakken hvor det er plassert en kopp og har et tak over hullet. Småkryp bestemmes så til en dyregruppe, før de enten lagres på etanol for videre bestemmelse eller slippes ut. Resultater vil publiseres og gjøres tilgjengelige her etter hvert som de foreligger.
Kanskje det viktigste kunnskapsmålet er å involvere skoleklasser og barnehager i prosjektet. Småkryp en svært god inngangsportal i undervisning av naturfaget og vil her involvere forskningsbasert metode. Vi inviterer derfor skoleklasser til å besøke oss på museet. Forhåpentligvis vil besøket inspirere til å lage egne feller og kartlegge småkryp i grøntområdene rundt skolen eller barnehagen. Data dere samler inn er vi også interessert i.